Perakaunan

Tajuk Kursus Diploma Perakaunan
Gambaran Keseluruhan Kursus Diploma Perakaunan merupakan kursus dirancang untuk pelajar yang sedang mencari kerjaya di hadapan dalam sektor perakaunan, laporan, kredit dan pentadbiran pelbagai organisasi di seluruh dunia. Kursus ini ditawarkan oleh Victoria International College memberi tumpuan kepada pentadbiran metodologi yang berkesan ke dalam organisasi. Tidak akan ada apa-apa keperluan untuk mengatakan bahawa kursus ini adalah berkesan dirancang untuk pelajar yang mahu menjadi sebahagian daripada senario cepat berubah persekitaran perniagaan di seluruh dunia. Kursus diploma VIC dalam bidang perakaunan membenarkan pelajar untuk mengambil kelebihan peluang dan manfaat dalam bidang perniagaan yang lebih meluas skopnya.
Mod Pengajian Sepenuh masa : 2 1/2 tahun
Pengambilan Januari, April & September
Syarat Kemasukan Lulus SPM dengan minimum 3 kredit dalam mana-mana mata pelajaran dan Lulus matapelajaran Matematik atau lulus program sijil atau kelayakan-kelayakan lain yang setaraf dengannya dan diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia.
Maklumat Kursus
Tahun 1
KOD SUBJEK KREDIT
DIAC 1113 Perakaunan Kewangan 1 3
DIAC 1123 Komputer Perisian Aplikasi 3
DIAC 1133 Pengenalan kepada Perniagaan 3
DIAC 1143 Matematik Perniagaan 3
ENL 010 Kemahiran Bahasa Inggeris 3
DIAC 1213 Perakaunan Kewangan II 3
MGT 112 Prinsip Pengurusan 3
DIAC 1233 Pengenalan kepada Statistik 3
DIAC 1243 Bahasa Inggeris I 3
DIAC 1253 Kos Perakaunan 3
MPU 1262 Pengajian Moral (Pelajar Bukan Islam)
MPU 1272 Pengajian Islam (pelajar Islam Sahaja)
Tahun 2
KOD SUBJEK KREDIT
DIAC 1262 Pengajian Moral (Pelajar Bukan Islam) 2
MPU 1272 Pengajian Islam (pelajar Islam Sahaja) 2
DIAC 2113 Perakaunan Kewangan III 3
DIAC 2123 Bahasa Inggeris II 3
DIAC 2133 Berkomputer Perakaunan 3
DIAC 1243 Mainstream English I 3
DIAC 2143 Mikroekonomi 3
MPU 2153 Keusahawanan 3
Perakaunan Kewangan IV 3
DIAC 2223 Perakaunan Pengurusan 3
DIAC 2233 Cukai I 3
DIAC 2243 Makroekonomi 3
Tahun 3
KOD SUBJEK KREDIT
MPU 2262 Kemahiran Soft 2
DIAC 3113 Perakaunan Kewangan V 3
DIAC 3123 Percukaian II 3
FNC 211 Pengurusan Kewangan 3

Diploma Perakaunan

Kursus diploma ini dari International College Victoria antara kursus diploma yang mana direkabentuk untuk menyediakan pelajar dengan pengajian kemahiran dan kecenderunganyang mendalam mengenai perakaunan yang mana mereka akan beroleh peluang dalam penyertaan secara individu ataupun dalam organisasi. Sejurus selepas selesai menamatkan kursus ini, pelajar boleh bekerja dalam mana-mana syarikat, sektor swasta dan badan-badan kerajaan atau mereka boleh memohon untuk mengikuti kursus-kursus pembelajaran tinggi selepas tamat kursus diploma ini. Selain itu juga, pelajar boleh melanjutkan pengajian yang lebih tinggi lagi dalam bidang perakaunan, undang-undang atau perniagaan. Bagi pelajar-pelajar lulusan Bachelor of Accounting perlu lulus kursus ini dengan cemerlang di Victoria International College di kursus perakaunan.

Mengapa memilih kursus ini?

Victoria International College menawarkan kursus Diploma Perakaunan adalah untuk menyediakan pengetahuan yang tinggi kepada para pelajar dalam pengurusan perniagaan dan perakaunan. Kursus ini membantu pelajar cemerlang mendapat kejayaan yang tinggi dalam bidang perakaunan dan pengurusan. Walau bagaimanapun, had untuk seorang pakar perakaunan terhad kepada mana-mana firma perakaunan dan industri atau kawasan yang sama. Victoria International College menawarkan kursus diploma perakaunan dan juga kursus ijazah dengan perancangan agar mahasiswa dapat menceburi bidang perniagaan lebih terkehadapan. Tahap ini mengambil tempoh masa selama tiga tahun bagi menawarkan pelajar untuk mempelajari dan mempamerkan kemahiran perakaunan dan kopetensi dalam bidang perniagaan dalam pentadbiran dan pengurusan akaun khususnya.