Diploma Seni Kulinari

Tajuk Kursus Diploma Seni Kulinari
Gambaran Keseluruhan Kursus Kursus persijilan dalam institut seni kulinari direkabentuk untuk mewujudkan kepelbagaian menyelaraskan sistem latihan kemahiran biasa dengan matlamat pembangunan dan keperluan negara antarabangsa. Victoria International College adalah institusi pendidikan yang terbaik dalam bidang masakan khususnya di Malaysia yang menawarkan kursus masakan yang bertujuan untuk menggalakkan pembangunan dan peningkatan latihan kemahiran serta untuk meningkatkan penguasaan kemahiran dalam bidang industri hospitaliti, pelancongan dan perkhidmatan. Program berprestasi tinggi ini memberi penekanan kepada teori asas dan aspek-aspek praktikal khusus kajian disediakan dengan pengetahuan, kemahiran yang berdaya maju.
Mod Pengajian Full Time - 12 Bulan (TAHAP 3)
Pengambilan Januari, April & September
Syarat Kemasukan Keperluan minimum sekurang-kurangnya berumur 16 tahun dan ke atas, boleh membaca dan menulis. Sekurang-kurangnya memiliki sijil Tahap 2 (HT-012-2)
Maklumat maklumat Kursus
C01 KEBERSIHAN, KESELAMATAN DAPUR DAN PENGENDALIAN MAKANAN
C02 KUANTITI PENGELUARAN MAKANAN DAN KAWALAN MUTU
C03 PENYELARASAN AKTIVITI-AKTIVITI KATERING
C04 FUNGSI PENTADBIRAN PENYELIAAN
E01 KAWALAN KOS ASAS

Kursus Kulinari Sijil Kemahiran Malaysia

Kursus masakan direka khas untuk memberi pengetahuan kepada pelajar dan maklumat tentang hospitaliti makanan supaya mereka dapat menjadi tenaga kerja yang berpengetahuan dan mahir dengan sikap yang betul agar mereka memperoleh standard kecekapan yang diperlukan untuk memasuki perkhidmatan profesional atau pekerjaan khususnya dalam industri hospitaliti, pelancongan dan perkhidmatan.

Diploma Seni Kulinari adalah pengenalan yang lengkap untuk pelajar dalam dunia masakan di mana mereka boleh mempelajari asas-asas seperti penggunaan peralatan dapur, perancangan dan pelaksanaan penyediaan makanan. Kursus ini merangkumi segala-galanya yang berkaitan dengan masakan seperti kemahiran asas dalam bidang masakan seperti masakan timur, barat dan antarabangsa, aspek-aspek spekulatif makanan, sanitasi makanan, pembelian dan kawalan kos, pengurusan dapur dan pengurusan perkhidmatan katering.

Mengapa memilih Kursus ini?

VIC adalah sekolah masakan yang terbaik di Malaysia. Di sini pelajar boleh mengikuti kursus masakan. Kursus ini menjadikan pelajar yang layak untuk bekerja di peringkat global. Kursus ini direka khas supaya pelajar boleh belajar etika asas masakan atau memasak. Sistem latihan Kulinari institut seni ini memberikan pelatih mencapai kemahiran dan pengetahuan yang berkaitan untuk penyediaan kerjaya mereka dalam bidang ini. VIC memberi tumpuan kepada pencapaian kecemerlangan pelajar untuk berlatih dalam bidang seni kulinari oleh kedua-dua keras dan lembut kemahiran, kulinari institut seni. Pelatih atau pelajar yang memuaskan akan melengkapkan program ini, akan mendapat:

  • Memperoleh asas untuk pengetahuan lanjut pada kawasan yang khusus dalam kajian kulinari dan juga akan meningkatkan keupayaan keseluruhan beliau.
  • Mencapai kemahiran yang sesuai & penting untuk membolehkan beliau untuk melaksanakan tugas yang diperlukan di kawasan kerjanya profesionalisme berkesan & cemerlang.