Diploma Kejururawatan

Tajuk Kursus Diploma Kejururawatan
Gambaran Keseluruhan Kursus Di Victoria International College, kursus Diploma Kejururawatan adalah antara program yang sangat mendapat tumpuan pelajar dan mengambil tempoh masa selama tiga tahun. Program ini ini adalah sangat popular di kalangan anak muda kerana mereka sejurus selesai menamatkan kursus ini, mereka bukan sahaja dilengkapi dengan berpengetahuan luas, memiliki kelayakan baik kerjaya akan berjaya di masa hadapan. Kursus ini telah berjaya mewujudkan sejumlah besar peluang untuk pemegang diploma dalam bidang kejururawatan sebagai kakitangan jururawat sebagai satu profesion pilihan. Kursus ini juga memberi laluan untuk melanjutkan pengajian yang lebih tinggi bagi mendapatkan pengkhususan dalam bidang kejururawatan.
Mod Pengajian Sepenuh masa : 3 tahun
Pengambilan Januari, April & September
Syarat Kemasukan Lulus SPM 5 kredit termasuk Matematik dan Sains atau lulus sijil bidang berkaitan dan lulus SPM termasuk Matematik dan Sains atau kelayakan-kelayakan lain yang setaraf dengannya dan diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia.
Maklumat Kursus
Anatomi dan Fisiologi 1
Psikologi dan Sosiologi
Komunikasi, Penyelarasan dan Kaunseling Profesional
Kemahiran Kejururawatan I
Jururawat praktikal 1
Anatomi dan Fisiologi II
Mikrobiologi, parasitologi & Keradangan
Kemahiran Kejururawatan II
Pengenalan Pembedahan dan Perubatan Penjagaan
Bahasa Inggeris untuk Jururawat
Kejururawatan praktikal 2
Rawatan pesakit dengan Gangguan Sistem gastrousus
Rawatan pesakit Kardiovaskular & Gangguan Pernafasan
Haematosis Sistem Penjagaan, Onkologi, autoimun dan Integumentari
Farmakologi
Pengenalan kepada Sistem Komputer
Kejururawatan Aktis 3
Rawatan pesakit dengan gangguan renal Sistem Genito-kencing &
Rawatan pesakit dengan gangguan sistem saraf, endokrin dan kelenjar susu
Rawatan pesakit dengan gangguan Muskuloskeletal & Geriatrik
Rawatan Oftalmologi & Otorinolaringologi (ENT)
Pengajian Malaysia
Jururawat praktikal 4
Pediatrik
Rawatan Obstetrik dan Ginekologi
Kecemasan dan Rawatan Rapi
Akta keselamatan persekitaran tempat kerja dan Kesihatan (OSHA)
Bahasa Kebangsaan A / B
Kejururawatan Praktikal 5
Penjagaan Komuniti
Penjagaan Kesihatan Mental
Aspek Kejururawatan Pengurusan & Medico-Legal
Penyelidikan dan Statistik
Pendidikan Islam /
Pendidikan Moral
Kemahiran Kejururawatan 6

Diploma Kejururawatan

Di Victoria International College, selama tempoh tiga tahun kami membantu pelajar jurusan Diploma Kejururawatan untuk membangunkan pengetahuan dan kepakaran seseorang pelajar supaya membiasakan diri dengan profesion kejururawatan serta membolehkan mereka melalui pengalaman dalam pelbagai organisasi penjagaan kesihatan. Kursus ini menggabungkan pembelajaran teori di dalam kelas dan latihan amali di wad simulasi dan kemahiran makmal juga. Oleh itu, semua pelajar jurusan kejururawatan ini mesti mengambil bahagian dalam latihan praktikal di hospital tempatan. Usia dan fizikal yang kental disamping pengetahuan kejururawatan dan latihan amali untuk memastikan keupayaan graduan sebagai Jururawat Berdaftar. Kursus ini juga memberi kelebihan kepada mereka untuk merebut peluang pekerjaan dalam pelbagai jenis organisasi.

Mengapa memilih kursus ini?

Para pelajar yang meneruskan diploma dalam kejururawatan dengan baik akan dapat memperolehi pekerjaan di hospital-hospital awam dan swasta, pusat jagaan harian, rumah penjagaan, pusat hemodialisis, klinik pasukan bersenjata, pusat kesihatan ini (awam) dan hospital. Victoria International College akan mengatur penempatan untuk semua pelajar yang berjaya menamatkan pengajian untuk memastikan tempat dalam industri penjagaan kesihatan, samaada dalam sektor kerajaan atau swasta. Semua program ini dirancang dengan teliti supaya dapat mengekalkan keseimbangan yang sama antara teori dan amalan kepada pelajar.