Diploma Fisioterapi

Tajuk Kursus Diploma Fisioterapi
Gambaran Keseluruhan Kursus/td> Diploma Fisioterapi dari Victoria International College adalah kursus yang direka khas untuk pelajar yang berminat mempelajari aspek terapi fizikal. Bidang ini adalah salah satu bidang yang kian pesat berkembang dalam arena perubatan negara umumnya. Kursus ini mendedahkan statacara system rawatan penyakit bagi pesakit dan ketidakupayaan menggunakan kekuatan fizikal. Diploma Fisioterapi memberi pendedahan tentang bagaimana untuk mencari fungsi yang optimum badan. Selain itu juga, ia melibatkan proses-proses penyelenggaraan, penilaian dan pemulihan prestasi badan dan adalah sangat disyorkan untuk Orang Kurang Upaya (OKU), ahli sukan dan mereka yang menghidap artritis dan gangguan neurologi.
Mod Pengajian Sepenuh masa - 3 tahun
Pengambilan Januari, April dan September
Syarat Kemasukan Lulus SPM 3 kredit termasuk Sains atau lulus bidang berkaitan sijil atau kelayakan-kelayakan lain yang setaraf dengannya dan yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia.
Maklumat Kursus
1 Anatomi
2 Pengenalan kepada Sistem Penjagaan Kesihatan
3 Kemahiran Bahasa Inggeris
4 Kemahiran komputer
5 Pengajian Islam
6 Pendidikan Moral
7 Terapi Senaman
8 Fisiologi
9 Anatomi Gunaan
10 Pengenalan kepada Patologi
11 Latihan Terapi II
12 Fizik
13 Amalan Klinikal I
14 Sains Tingkahlaku dan Fisioterapi
15 Biomekanik
16 Kinesiology
17 Muskuloskeletal I
18 Elektroterapi I
19 Amalan Klinikal II
20 Neurologi I
21 Pengajian Malaysia
22 Elektroterapi II
23 Kesihatan Wanita & Sukan Fisioterapi
24 Kardiorespiratori I
25 Amalan Klinikal III
26 Muskuloskeletal II
27 Kardiorespiratori II
28 Neurologi II
29 Bahasa Kebangsaan A
30 Amalan Klinikal IV
31 Fisioterapi Geriatrik
32 Musculoskeletal III
33 Fisioterapi Pediatrik
34 Kardiorespiratori III
35 Amalan klinikal V
36 Perubatan Pemulihan

Diploma Fisioterapi

Jurusan yang juga menjadi permintaan yang tinggi dalam bidang perubatan ini merupakan satu profesion penjagaan kesihatan yang berkaitan dengan pengetahuan dan memaksimumkan potensi pergerakan manusia untuk membantu pesakit meningkatkan kualiti hidup. Beberapa aspek yang melibatkan bidang ini ialah pencegahan, diagnosis, dan campur tangan. Di samping itu juga jurusan ini menggalakkan pergerakan dan pemulihan yang optimum. Ini dilakukan dengan tujuan untuk memastikan sosial, emosi, fizikal dan psikologi kesejahteraan rakyat.

Selain daripada pesakit dan pelanggan, ahli terapi fizikal juga berinteraksi dengan penjaga, keluarga, masyarakat, dan profesional yang lain berkenaan khidmat nasihat mengenai penjagaan kesihatan. Salah satu tugas utama ahli terapi fizikal adalah untuk menilai dan diagnosis potensi pergerakan manusia. Oleh sebab itu, ahli terapi fizikal haruslah membangunkan matlamat diri bersesuaian dengan keperluan pesakit. Kepakaran dan kebolehan ahli terapi fizikal amat diperlukan oleh semua peringkat umur yang berbeza mengikut tahap umur yang berlainan dari bayi yang baru lahir sehinggalah warga emas.

Antara isu-isu yang sentiasa bersangkutan dengan jurusan ini adalah seperti keadaan perubatan, kecederaan atau penyakit yang menghadkan keupayaan seseorang untuk bergerak atau menjalankan rutin harian. Ahli terapi fizikal memiliki asas pemahaman mengenai keadaan kisah silam pesakit atau sejarah pesakit itu dan hasil pemeriksaan fizikal. Lantaran itu, pakar ahli terapi fizikal diperlukan bagi membantu pesakit dan keluarga seluruhnya menguruskan keadaan diri serta memulihkan penyakit tersebut.

Programs that are wellness and fitness oriented will have to be developed to help patients in this condition. Through this, physical therapists will be able to help people retain and restore functional movement, which is one of the factors that determine the health of a person. Another area that physical therapists look into is pain reduction and management. Some of the physiological systems that they will have to deal with are respiratory, cardiovascular, musculo-skeletal and neuro-muscular.

Mengapa memilih Kursus ini?

Selepas berjaya dalam kursus ini peluang pekerjaan kepada ahli fisioterapi adalah hebat kerana ia adalah salah satu kerjaya di mana permintaan melebihi bekalan dalam pasaran. Seorang pelajar sebagai ahli fisioterapi boleh digunakan dalam pemulihan atau rawatan jabatan, perbadanan-perbadanan pembangunan dan badan-badan swasta. Fisioterapi memainkan peranan yang penting dan berkemampuan dalam rawatan untuk pesakit yang menderita dengan masalah otot dan serebrum dan ini adalah mengapa permintaan ahli fisioterapi di institusi perubatan & kolej semakin meningkat hari demi hari. Ahli fisioterapi juga boleh membuat kerjaya mereka dalam industri pengajaran dan mereka yang mempunyai wang yang mencukupi juga boleh mewujudkan klinik atau hospital swasta mereka sendiri. Permintaan untuk fisioterapi di negara-negara asing dan juga di rumah adalah besar. Fisioterapi mempunyai permintaan yang tinggi di negara-negara seperti Amerika Syarikat, Kanada dan Australia.