Kursus Masak-memasak

Kedudukan Chef adalah pekerjaan yang sesuai untuk orang yang baru keluar dari sekolah masakan. Ia adalah junior atau chef pelatih kedudukan, dan menyediakan chef baru dengan peluang yang tidak ternilai untuk belajar tentang bekerja dalam setiap bidang dapur.

Chef berkhidmatsebagai pembantu berharga kepada chef eksekutif di restoran-restoran di seluruh dunia. Di Amerika Syarikat, chef sering dikenali sebagai tukang masak talian atau chef stesen, tetapi dalam banyak restoran Perancis mereka mengekalkan gelaran tradisional mereka: ". Demi-chef de partie" Walaupun mereka boleh dipanggil dengan nama-nama yang berbeza, chef memainkan peranan penting di dapur.

Chef de partiebertanggungjawab menjalankan seksyen tertentu dapur. Jenis ini chef biasanya menguruskan pasukan kecil pekerja, yang mereka bertanggungjawab untuk menyimpan supaya makan keluar pada masa dan kawasan kerja tetap bersih dan teratur. Walau bagaimanapun, dalam dapur kecil chef de partie boleh bekerja secara bebas kerana hanya orang yang di bahagian mereka. Ia turut dikenali sebagai tukang masak talian atau stesen chef, chef de partie mempunyai peranan yang amat penting dalam mana-mana dapur. Orang yang chef stesen ini adalah ketiga dalam perintah, dengan ketua tukang masak yang sedang pertama dalam arahan chef sous yang kedua dalam arahan.

Kemahiran pengurusan dan ciri-ciri kepimpinan yang dituntut oleh majikan hari ini dalam sektor perhotelan dan masakan yang sangat berbeza daripada orang-orang yang telah lalu. Sepanjang penyelidikan dan dasar kerajaan dan inisiatif industri disediakan kajian ini perlu membenarkan kakitangan fakulti untuk memenuhi keperluan industri dengan lebih tepat dengan menyediakan graduan untuk menjadi pengurus yang lebih berkesan dan berjaya; iaitu, ia perlu meningkatkan kesedaran mengenai fi khusus kecekapan pengurusan dan gaya kepimpinan yang diperlukan untuk berjaya. Pelajar perlu mempunyai potensi untuk membantu dalam pembangunan hubungan yang lebih baik antara industri dan ahli akademik kerana kedua-dua kerja untuk memohon pengetahuan yang diperolehi dengan meningkatkan format pendidikan pengurusan hospitaliti dan latihan industri.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, jurang yang wujud antara industri dan pendidikan Sebagai contoh, wakil-wakil industri biasanya tidak meletakkan sebanyak kredibiliti dalam lembaga penasihat seperti yang pendidik Dalam terlalu banyak keadaan, industri bertujuan calon untuk pekerjaan daripada institusi akademik apabila terdapat kakitangan yang perlu tetapi tidak mengambil peranan aktif dalam pembangunan yang tenaga buruh. Apakah yang hilang adalah komitmen untuk penyertaan dan penglibatan aktif yang konsisten dalam proses pendidikan dan latihan di peringkat menengah dan lepasan menengah?

Oleh itu, sebagai satu inisiatif untuk mengisi penuh idea transformasi kerajaan dan merancang, kurikulum perlu sebagai relevan dan terkini yang boleh, sementara masih mengekalkan tumpuan asas yang diajar sepenuhnya oleh berpengalaman, tukang masak dan pakar-pakar yang bekerja dalam industri makanan, Pusat Latihan Kemahiran Victoria menawarkan program sepenuh masa program masakan. Program ini mendedahkan kepada pelajar tentang teknik dan masakan tempatan dan antarabangsa klasik. Penggabungan aspek terbaik kajian masakan tradisional dengan arahan hands-on dalam pengeluaran state-of-the-art dapur makmal asas dan tinggi, program ini memberikan pandangan ke dalam industri makanan dan menyediakan pelajar untuk pelbagai pekerjaan.

 • Belajar daripada chef profesional terbaik dan guru dalam dunia masakan
 • Menguasai teknik-teknik asas klasik dan moden dan teori pengeluaran makanan
 • Menerokai pelbagai budaya dan masakan

Lebih 600 Waktu Pengantar dan latihan bagi setiap tahap (Tahap 1 & 2), 1200 jam (peringkat 3)

Melalui lawatan lapangan tangan-amalan serta ceramah, demonstrasi, dan, pelajar mendapat pengalaman dalam bidang masakan berikut:

 • Saham, sup, sos dan
 • Hidangan telur
 • Sayur-sayuran
 • Pasta, nasi dan bijirin lain
 • Herba dan salad
 • Buah-buahan
 • Roti, pastri dan pencuci mulut
 • Masakan etnik dan serantau
 • Sejarah makanan dan pemakanan
 • Bertulis Makanan
 • Kemahiran restoran seperti perancangan menu, pengendalian peralatan, amalan perniagaan, dan keperluan sanitasi
 • Makanan dan minuman etika dan etiket
 • Keusahawanan
 • Bahasa
 • Kemahiran sosial (kepimpinan dan komunikasi)

Jadual Program

Arahan mengambil tempat hari Isnin hingga Jumaat, 9:00-4:00 Di samping itu, pelajar dikehendaki untuk mengambil bahagian dalam program-program kebolehan teras siang Jadual berbeza-beza setiap semester dan akan diberikan kepada pelajar pada permulaan program.

Persijilan

Mereka yang Berjaya akan menerima Persijilan Kemahiran Malaysia dari Jabatan Pembangunan Kemahira (JPK), Kementerian Sumber Manusia, Malaysia.

Pemohon akan dinilai atas dasar kepentingan khusus mereka dalam program ini dan kesungguhan yang mereka berhasrat untuk meneruskan kursus pengajian. Pengalaman kerja dalam profesion masakan akan dipertimbangkan, tetapi bukan keperluan. Pemohon mesti mempunyai penguasaan kemahiran dan teknik yang diperlukan untuk membaca dan melaksanakan resipi, seperti pengetahuan timbangan dan ukuran.